Hollandse kaas

UIT NOORD-HOLLAND KOMT DE LEKKERSTE KAAS.

Onder deze noemer hebben we verschillende assortimentgroepen in huis.
Boerenkaas, Noord-Hollandse (Stompetoren)kaas, geitenkaas en de specialiteiten.
Van deze groepen kunt u hier in het kort even de belangrijkste informatie lezen.

Boerenkaas

Wij proberen voor u voornamelijk echte, dus rauwmelkse, boerenkaas te selecteren. Dit doen wij door zelf de boeren te bezoeken o.a. en door een selectie te maken bij de groothandel. Rauwmelkse boerenkaas is bijzonder rijk van smaak en wordt dus niet gepasteuriseerd. Hierdoor blijven alle smaakstoffen volop aanwezig in de kaas maar hierdoor kan de kaas de ene keer ook net iets anders smaken dan de andere keer. Wanneer de kaas wel op de boerderij wordt gemaakt maar toch wordt gethermiseerd of gepasteuriseerd dan mag het geen boerenkaas meer heten maar b.v. kaas van de boerderij. De kaas wordt met veel passie gemaakt door de boer (maar meestal de boerin). Het is een aanrader voor de kaasliefhebber!

Stompetoren kaas

Stompetoren kaas wordt gemaakt in de CONO kaasmakerij in Noord-Holland. De kaasmakers roeren de wrongel nog met de hand en worden de meest moderne, duurzame technieken gebruikt om zo energiezuinig mogelijk te produceren.

Stompetoren kaas wordt gemaakt van weidemelk. De koeien grazen en rusten in de wei. Daardoor zitten ze ‘lekkerder in hun vel’ en zijn ze gezonder. Het eten van vers gras zorgt voor een rijkere, smaakvolle melk. De koeien lopen minimaal 120 dagen per jaar en minimaal 6 uur per dag buiten.

In het speciale rijpingspakhuis kan de kaas in alle rust doorrijpen in een speciaal klimaat, met een relatief hoge temperatuur en een hoge luchtvochtigheid. Zo blijft de kaas mooi smeuïg en krijgt het een dun korstje.

Stompetoren kaas is niet verkrijgbaar bij de betere kaaszaak. Alleen bij de beste, de KaaZaaK dus!

Niet voor niets is Stompetoren de grote winnaar bij de Holland Kaaskeuring.

Geitenkaas

Een groeiende groep binnen het kaasassortiment. Dit komt niet alleen doordat veel mensen een koemelkallergie hebben maar vooral ook omdat steeds meer mensen ontdekken dat geitenkaas vooral heel erg lekker is en er ook veel varianten in te krijgen zijn. Daarnaast is geitenkaas ook heel gezond en wat lichter verteerbaar dan koemelkkaas. Geitenkaas is zo wit van kleur doordat het caroteen (dat bevat de natuurlijke oranje kleurstof) in het voer door de geit in het spijsverteringskanaal wordt omgezet in vitamine A. Daarnaast bevat geitenkaas minder lactose van nature waardoor het vaak voor mensen met een lactose-intolerantie goed te eten is. Er zijn veel smaken (van jong tot oud): naturel, fenegriek, kruiden etc. Ook heerlijk in bijvoorbeeld een zomerse salade!

Specialiteiten

Binnen deze assortimentsgroep vallen alle kazen met een bijzonder tintje. Dat kan een boerenkaas zijn (maar dan bijvoorbeeld met aparte kruiden erin) maar het kan ook een geitenkaas of koemelkkaas zijn. Het zijn vaak kazen met een bepaald kruid of ander ingrediënt erin of kazen die op een speciale manier zijn gemaakt of gerijpt of uit een bepaalde streek afkomstig zijn. Een voorbeeld hiervan is Remekerkaas (biologische kaas uit Lunteren) maar ook vlaskaas. Komt u gerust eens een kijkje (of een hapje) nemen in de winkel!

Hollandse kazen

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten